Gemaal Beetskoog

Machinisten

Dit waren de machinisten die op het gemaal werkzaam zijn geweest:

H. Rol 1888 tot 1910
A. Langenberg  1888 tot 1928
K. de Hart 1928 tot 1932
R. Leeuw 1933 tot 1949
J.P. de Graaf 1949 tot 1962
K. Jongejan 1962 tot 1967
P. Doets 1967 tot 1980
B. Eikenaar 1980 tot 2011
M. Seinen 2012 tot heden


Berend Eikenaar

Een van de machinisten is een heel bijzondere, Berend Eikenaar. Hij heeft het gemaal en zijn machines van de ondergang gered. Berend Eikenaar weet alles van het gemaal in Oudendijk. Hij heeft het dieselgemaal Beetskoog namelijk helemaal eigenhandig opgeknapt. "werkte bij het Waterschap”, vertelt Eikenaar. In de winter van 1980/81 vroor het zo hard dat we niets konden doen. Omdat we toch stilzaten werd aan mij en een collega gevraagd om het gemaal in Oudendijk te gaan slopen.Bonk roest

De twee kregen de sleutel en troffen aan de Beetskoogkade 2 een enorme bonk roest. Toch vond Eikenaar het zonde om te gaan slopen. "Ik zei tegen mijn college: 'zullen we gaan opknappen in plaats van slopen', maar hij zag daar geen heil in." Bij Berend Eikenaar zat het idee eenmaal in zijn hoofd en dat bleef zo. "Ik moest officieel in een vergadering vragen of ik het op mocht knappen. Een paar weken later kreeg ik als antwoord, dat het wel mocht, maar dat ik geen onkosten mocht maken." Dit weerhield hem er niet van. "Bij het waterschap werk je de ene week aan één stuk door en heb je het de andere week vrij rustig. In mijn vrije tijd begon ik aan het gemaal." Hij deed alles zelf en met eigen gereedschap. "Gelukkig was ik goede vrienden met de jongens van de werkplaats van het Waterschap", lacht hij. "Zo heb ik de kosten neutraal kunnen houden." Het begon met een schop en een kruiwagen en krabben, schuren en poetsen. "Na twee jaar was het zover en wilde ik het ding aan de praat hebben. Dat viel niet mee, want het gemaal had heel lang stilgestaan. Het was een week klungelen en puzzelen voor het ding wilde draaien."


Onderscheiding

Berend Eikenaar uit Oosthuizen heeft op zaterdag 8 mei 2011, niet toevallig de nationale molen- en gemalendag, van loco-burgemeester Van den Heuvel van gemeente Zeevang een Koninklijke Onderscheiding mogen ontvangen.

Lintje
De heer Eikenaar ontving de onderscheiding als erkenning voor zijn jarenlange inzet als vrijwilliger bij het onderhoud van dieselgemaal De Beetskoog bij Oudendijk. Het dieselgemaal bestaat dit jaar ook nog eens honderd jaar. De heer Eikenaar heeft zijn hele werkzame leven gewerkt voor het waterschap De Waterlanden. Als machinist van de gemalen kwam hij in 1980 in contact met het officieel niet meer gebruikte gemaal bij Oudendijk. Hij kreeg toestemming om als vrijwilliger, dus in zijn vrije tijd, dit gemaal te beheren en te restaureren. Hij heeft het van onder tot boven onder handen genomen en opgeknapt. Toen hij met pensioen ging kreeg hij van dijkgraaf De Boer officieel de zorg over dit dieselgemaal toegewezen. Sindsdien zorgde hij er elke zomer voor dat het gemaal in vorm is en maalt en op vaste tijden open is voor belangstellende bezoekers. Samen met zijn vrouw Dina zorgde zij elke opendag voor koffie en thee. Dit trouwe en bijzondere vrijwilligerswerk, dat door zoveel mensen gewaardeerd en bewonderd werdt, is beloond met een Koninklijke onderscheiding.
(Berend is op 8 december 2015 op 89 jarige leeftijd overleden)

Berend heeft op 1 oktober 2011 de zorg en beheer van het gemaal Beetskoog overgedragen aan Martien en Frieda Seinen.


Huidige machinistMijn naam is Martien Seinen en samen met mijn vrouw Frieda zijn we de beheerders van dit gemaal. Ik (Martien) was vanaf 1965 tot 1977 in de binnenvaart werkzaam. Vanaf 1977 tot 2011 was ik werkzaam als havenmeester voor de gemeente Hoorn. Er is bij mij altijd een grote voorliefde geweest voor oude dieselmotoren. In de binnenvaart heb ik gevaren met de motor merken: "Kromhout F-240", "Deutz 428", "Industrie 3VD6A", "Bolnes 8-L", en "Volvo Penta MD 96". In het schip waar wij nu mee varen, staat ook een oud type motor, van het merk "Gardner 4 LW" uit 1945.